20.8.2011

Hopeapölyä

Tutustuin hopeaketjupunontaan vuosi sitten eräällä kurssilla ja hankin sen jälkeen kaikki tarvittavat työvälineet kotiin. Olen jäänyt harrastukseen koukkuun, vaikka hopean hinta onkin noussut ja punonta vaatii paljon kärsivällisyyttä. Renkaiden sahaaminen langasta vie aikaa ja onkin työvaiheista kaikkein rasittavin, mutta itse punominen on hyvin innostavaa. Kun pääsee vauhtiin, harrastus vie mennessään ja hopeaan tulee himo. Monet lempikoruni ovatkin itse punottuja.

1 millimetrin paksuinen, pyöreä hopealanka kierretään halkaisijaltaan 3,5 millimetrin paksuisen veivin ympärille. Langat, veivit, saha ja sahanterät sekä lukot on tilattu Kankurinaitasta.  

Lanka kierretään veivin ympärille pienen ruuvipenkin läpi, joita saa esimerkiksi Biltemasta. 

Lanka kiristetään penkin väliin ja sen pää kiinnitetään veivin päässä olevaan loveen. Pahvinpalat penkin leukojen välissä estävät lankaa naarmuuntumasta. 

 Lanka veivataan tiiviksi spiraaliksi. 

Kun lankaa on kierretty tarpeeksi, katkaistaan ylimääräinen pois pienillä leikkureilla. 

Veivi kiristetään ruuvipenkkiin ja sen ympärille kierretty hopealanka sahataan renkaiksi hopeasepän sahalla.

Sahattuja renkaita. 

Leveään rannekoruun tulee hopeinen putkilukko.

Renkaiden punomiseen käytetään lattapäisiä korupihtejä. 

Sahatut hopearenkaat lentävät irrotessaan veivistä helposti ympäriinsä, joten alle kannattaa laittaa iso, laakea astia. Esimerkiksi piirakkavuoka pitää karkailevat rinkulat kurissa. 

Hopearengasta avataan sen verran, että se saadaan pujotettua kiinni toiseen renkaaseen. Sitten rengas napsautetaan tiukasti umpeen.

Sahatessa sormet ovat vaaravyöhykeellä, vaikkei suurta tuhoa voikaan saada aikaan. Jos saha lipsahtaa, laastari on hyvä laittaa, ettei haavaan mene pieniä hopeahiukkasia. 

Hopeapölyä.

Panssariketju eli mattoketju punotaan periaatteella yksi rengas kahden läpi.
Tadaa! Valmis rannekoru sopii yhteen aiemmin tekemäni sormuksen kanssa.1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...